top bootstrap web building software
Deze tekst verscheen op de online leeromgeving van de basisschoolmethode Jeelo. Het is onderdeel van een serie teksten waarmee de groepen 5 tot en met 8 hun begrijpend-lezen-vaardigheden kunnen oefenenen en aanscherpen.

Hè gatsie! Wilde ik dat wel weten?


Poepen: we doen het allemaal. Maar niemand praat erover. Gek is dat, want het is heel normaal. Oké, er zijn natuurlijk leukere dingen om over te praten. Maar sommige weetjes over poepen zijn óók leuk. En ze helpen je om gezond te blijven. Lees maar!

Hoe vaak?


Sommige mensen poepen twee of drie keer per dag. Anderen maar één keer per twee dagen. Allemaal helemaal normaal. Poep je minder dan drie keer per week? Dan heb je een verstopping. Daar kun je iets aan doen: eten met veel vezels eten, voldoende drinken en veel bewegen.

Een lange reis


Lekker gegeten? Fijn! En gelukkig blijft het eten nog even bij je. Het duurt 24 tot 48 uur voordat het door je spijsverteringskanaal is gegaan. Het eten gaat via je mond naar binnen. Daarna gaat het door je slokdarm, je maag, je dunne darm, je dikke darm en je endeldarm. Van je mond naar je maag gaat snel. Maar in je maag blijft het meestal een uur of drie. De dunne darm werkt ongeveer zes uur. Daarna moet het ongeveer een dag door de dikke darm. Waarna je afvalstoffen en niet-verteerd eten uitpoept.

Ontbijt


Ontbijten is goed voor de spijsvertering. ’s Nachts is bijna je hele lichaam in rust. ’s Ochtends kun je je spijsverteringsstelsel ‘wakker maken’ door goed te ontbijten. Het liefst met volkorenbrood, fruit, een glas melk en een kop thee. Je darmen komen dan lekker op gang. En dat is goed voor je.

Diarree


Diarree is vervelend. Maar het is niet gevaarlijk. Je kunt gewoon eten wat je normaal ook eet. Het is wel goed om bruin brood te eten. Daar zitten vezels in die tegen diarree helpen. In de dikke darm nemen ze vocht op. Zo wordt je poep minder dun. (Let op: heb je diarree én hoge koorts? Of duurt de diarree een paar dagen? Bel dan de huisarts even.)

Kijk: poep!


Heb je weleens naar je poep gekeken? Moet je eens doen! Het klinkt raar, maar je kunt soms aan je poep zien of je ziek bent. Als je poep opeens een gekke kleur heeft, bijvoorbeeld. Of als er bloed of slijm in zit. Dan moet je de huisarts even bellen. Je kunt niet alles zien aan je poep. Maar sommige dingen wel. Dan moet je alleen dus wel even naar je poep kijken. Maar zó erg is dat toch ook niet?

Sporten


Sporten is leuk, lekker en fijn. En het is goed voor je. Want na het sporten voel je je een stuk fitter. Bovendien kun je door goed te sporten ook beter poepen. Je darmen hebben beweging nodig om goed te kunnen werken. Sport je weinig, dan gaan je darmen langzamer werken. Daardoor kunnen je darmen verstoppen. Dus: sport je regelmatig? Dan help je jezelf om beter te poepen. Mooi voordeeltje, toch?

Winden


Oeps! Daar liet ik er één vliegen. Sorry! Dat was al de tiende vandaag. Dat betekent dat ik de rest van de dag nog ongeveer vijf winden zal laten. Want iedereen laat per dag ongeveer vijftien winden. (Soms wat meer, soms wat minder.) Jij ook. En dat is helemaal niet erg. Het zijn gassen die ontstaan bij de spijsvertering. Die willen eruit. Anders krijg je pijn in je buik. Goed, het is niet zo netjes om het zomaar midden in de kamer te doen. Maar ga even naar de gang of naar de wc, dan is er niets aan de hand.